Polen rundt med tog

På kortet herunder kan du se vores forslag til store oplevelser i Polen. Du kan klikke på de enkelte byer på kortet og informationsvindue åbner med kort beskrivelse, eller du kan læse videre i artiklen for mere uddybende beskrivelser.

Turbeskrivelse

Dag 1 Szczecin – Wroclaw

Fra Stettin går turen først gennem dele af nationalparken der ligger langs med Oderfloden, Dolna Odra Nationalpark. Toget passerer Gryfino og det store kraftværk. De mange jernbanespor ved Gryfino benyttes af de mange kultog der ankommer.

Den første større station der passeres er Kostrzyn nad Odra, som er en stor grænsestation og samtidig et område med meget industri.  På grund af det komplekse sporanlæg kører togene her i ”to etager” . På tysk hedder byen Küstrin og det var her den røde hær krydsede Oderfloden under anden verdenskrigs sidste måneder. Küstrin blev dengang fuldstændigt ødelagt og du kan i dag gå en tur i det gamle Küstrin på det der er indrettet som ”museumspark”, her går du på de gamle gader, det eneste der er tilbage af husene er trappesten som end ikke heftige bombardementer har kunnet smadre. På den tyske side af Oderfloden er der nogle få kilometer til Seelow højdedragene hvor den tyske hær havde forskanset sig. Mange soldater på begge sider mistede livet i slaget om Seelow og russerne har rejst et gigantisk monument der våger over ukendte soldaters grav i byen Seelow, her er også et lille museum tilknyttet.

Dernæst passeres en større station der ligger midt i ingenting, Rzepin er grænsebanegård for den vigtige jernbane der forbinder Frankfurt/Oder med Warszawa.

Zielona Gora er den næste større by som toget passerer. Bemærk de mange vinmarker og vingårde rundt omkring i landskabet tæt på byen. Regionen er en af to regioner i Polen der dyrker druer til hvide vine. De første vinmarker blev plantet i begyndelsen af det 14. århundrede nær byen, og munkene på Paradisklosteret har lavet vin siden det 13. århundrede. Omkring 2.500 vinmarker menes at være i og omkring byen. Der afholdes en årlig vinfestival i Zielona Gora.

Derpå passerer toget gennem Nowa Sol, på tysk er byens navn Neusalz an der Oder. Byen var i 1500 tallet en meget vigtig havneby på Oderfloden, som det måske fremgår af byens navn stammede byens rigdom fra handel med salt.

Lidt tilknytning til Danmark findes i den næste by toget passerer, Glogow. Byen var i tiden under Preussen en stor garnisionsby, en smule dansk historik !, under 2 slesvigske krig i 1864 var mange danske krigsfanger interneret i garnisionsfængslet i Glogow. Den store fabrik som jernbanen passerer forbi er et af Polen største kobberstøberier.

Legnica. Hvis du vil have en afbrydelse i den beskrevne tur er Legnica en mulighed at forlade den bekrevne tur. Herfra kan du smutte en tur mod de smukke egne i Izerbjergene, fra Legnica kan du tage toget mod Jelenia Gora og Szklarska Poreba. Hvis du evt vil have en smule frisk bjergluft skal du lægge mindst en dag til den beskrevne tur.

Du når derpå frem til Wroclaw (tysk Breslau). Schlesien gamle hovedstad syntes vi du skal bruge en overnatning på. På den beskrevne tur er der ankomst klokken 14.28, nap et af hotellerne der ligger lige over for banegården og du burde være klar til at kigge på Wroclaw klokken 15. Vi syntes du burde se Panorama Raclawice som er et 114 meter langt og 15 meter højt maleri der skildrer slaget ved Raclawice 1794. Oprindeligt var maleriet at finde i Lviv, men efter anden verdenskrig flyttedes maleriet til Wroclaw der overgik til polsk administration fra tyske Breslau.

Tag en taxa fra hotellet og du burde kunne nå sidste tour klokken 16. Beregn minimum 30 minutter til besøget. Tag derefter en taxa til Sky Tower og smut op i toppen af den høje bygning, herfra er der en fantastisk udsigt ud over Wroclaw, efter besøget her er klokken nok omkring 18.00. Herefter foreslår vi du tager en taxa til torvet i Wroclaw og napper en citytour i en af de mange elbiler der tilbyder dette. Det tager cirka en time og koster 50 – 100 zloty. Nu har du set det allervigtigste. Brug aftenen på at få noget godt at spise og indsnuse stemningen på torvet omkring det smukke gamle rådhus, gå en tur til Oder promenaden, husk at kigge nærmere på de mange figurer af de små dværge, det er vel nærmest at betegne som Wroclaws signaturer. Er du meget interesseret i arkitektur kan du eventuelt tage en taxa til Millenium hallen og kigge på den udefra, ret imponerende bygningsværk. Du kan også tage til domkirkeøen og kigge på bygningerne der, igen er det udefra.

Dag 2 Wroclaw – Czestochowa – Krakow

Når vi foreslår at du lave et stop i Czestochowa er det for at du kan opleve en af polens største religiøse helligdomme, Den sorte Madonna. Når du nu er på disse kanter bør du naturligvis se dette, vi har i tidsplanlægningen taget hensyn til at du skal kunne nå at sightsee og have tid til en let frokost.

Efter ankomst til Krakow foreslår vi at du benytter et af vores samarbejdshoteller der ligger tæt på banegården og tæt på centrum.

Efter ankomst og check in foreslår vi at du går de få hundrede meter til torvet i Krakow. Her tager du en af de mange elbiler der tilbyder sightseeing ture, hvor du får set alle de mest betydende seværdigheder, dette giver et super godt overblik over centrum og du kan udtænke hvilke seværdigheder du gerne vil kigge nærmere på. Krakow er en af de byer hvor byen i sig selv er en seværdighed og dernæst er atmosfæren en seværdighed, så du finder helt sikker noget at nyde. Dette er årsagen til at vi foreslår du tager mindst to overnatninger i Krakow.

Hvis du vil bruge noget tid på at komme ud af byen er der fin mulighed for at tage til Zakopane, polens bedst kendte skisportssted, tag en af de mange bureauer der tilbyder tømmerflåde sejlads på Dunajec. Du kan også tage udflugt med toget eller med selvsamme bureauer til den tidligere koncentrationslejr Auschwitz, eller du kan tage på en spændende og meget smuk tur i saltminerne Wieliczka. For religiøst interesserede er der mulighed for at komme med toget eler med bureauer på ture til den tidligere paves barndomsby Wadowice, hvor der er indrettet museum til hans ære.

Dag 3 I Krakow

Dag 4 I Krakow

Dag 5 Krakow – Rzeszow – Lublin

Denne dag giver dig tid til at kigge på centrum i den gamle vigtige handelsby Rzeszow og måske nyde en god og billig frokost på byens gamle smukke torv inden turen går videre til Lublin.

Efter ankomst til Lublin kan du bruge aftenen på at nyde den fantastiske stemning i den gamle bydel, tro nu ikke at du, selv om du er langt østpå, er den eneste der har fået den ide at kigge nærmere den spændende by.

Dag 6 Lublin – Warszawa

Så er vi nået frem til Polens hovedstad, Warszawa. Her er masser af spændende ting der venter på at blive oplevet af dig.

Dag 7 I Warszawa

Dag 8 Warszawa – Bialystok

I Bialystok er det naturen der er i højsædet. Den mægtige nationalpark er f.eks hjemsted for europas sidste vildtlevende bisoner.

Dag 9 Bialystok – Torun

Dagen i toget skal du bruge på at nyde den helt fantastiske natur som du kører igennem. Du kan eventuelt lave et stop over i Olsztyn hvortil toget ankommer omkring middagstid. Her kan du begive dig til torvet i byens gamle centrum. Nyd de smukke gamle bygninger og livet på torvet. Besøg det gamle slot der er indrettet til spændende museum.

Der er flere togforbindelser fra Olsztyn til Torun, denne del af turen tager cirka 2 timer.

Når du kommer frem til Torun syntes vi du skal vælge et hotel der ligger inden for murene i den gamle by. Tag en taxa fra stationen. Som Krakow er Torun en af disse byer hvor byen og atmosfæren er den mægtigste seværdighed. Torun er en fantastisk smuk by med en fantastisk historisk baggrund. I dag er byen en vigtig universitetsby og det vrimler med unge mennesker der sætter deres præg på byens atmosfære, aften- og natteliv.

Dag 10 Torun – Malbork – Gdansk

Når du er på disse kanter så skal du bruge noget tid på at opleve den mægtige ridderborg i Malbork (Marienburg). Det er verdens største af slagsen. Hvor lang tid du vil bruge er jo naturligvis op til dig selv, men det er altså verdens største ridderborg, og de byggede ikke nødvendigvis småt i riddertiden. Vi vil foreslå at du afsætter absolut minimum 2 timer til besøg på Malbork.

Efter ankomst til Gdansk og check in på hotellet er du klar til at gå ud for at opleve den smukke gamle hansestad. Du kan evt starte med at tage en af de mange elbiler der laver ture rundt til de vigtigste seværdigheder i byen, det giver dig et rigtigt godt overblik.

Dag 11 I Gdansk

Dag 12 Gdansk – Kolobrzeg

Nu skal du op til kysten for at slappe lidt af oven på alle strabadserne. Turen fra Gdansk til Kolobrzeg er desværre ikke synderligt interessant, du kører i områder der ikke ligger langt fra kysten, så der er et fladt landskab uden de mange seværdigheder. Til gengæld er Kolobrzeg alle tiders slappe af / kurby.

Dag 13 I Kolobrzeg

Dag 14 Kolobrzeg – Szczecin

Og så er du tilbage ved dit udgangspunkt.

Læs mere om byerne

Polen, togrejser

De polske statsbaner

Polskie Koleje Państwowe S.A.
Centrala
Al. Jerozolimskie 142A,
02-305 Warszawa

Polske jernbaner på sociale medier

Facebook    -    Instagram    -    Twitter    -    Youtube

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her